روز سه شنبه 16 بهمن ماه 97 صدوپنجاه و ششمین جلسه هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران برگزار شد که موضوع این جلسه در خصوص ارائه راهکار برای برون رفت از چالشهای صنایع پایین دستی بود.
صدوپنجاه و ششمین جلسه هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران روز سه شنبه 16 بهمن ماه 97 برگزار شد که رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی و آقای منصوری پور، نماینده این دفتر به جلسه دعوت شده بودند. همچنین آقای صنیعی فر، مدیرعامل شرکت سپید درب تهران و آقای هداوندی، مدیر عامل شرکت رازین پلیمر ابریشم نیز دیگر مهمانان این جلسه هیات مدیره انجمن بودند که از نامزدهای انتخابات اتاق بازرگانی بوده و برنامههای خود را جهت شرکت در انتخابات برای هیات مدیره انجمن تشریح نمودند.
در ابتدای جلسه پس از مرور اخبار، مهدی پورقاضی گزارشی از انتخابات و ائتلافهای مختلف اتاقهای بازرگانی به حاضران ارائه کرد.
سپس گزارشی از جلسه شب گذشته با صنایع بالادستی و رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی از سوی آقای صحاف امین ارائه شد.
موضوع جلسه در خصوص ارائه راهکار برای برون رفت از چالشهای صنایع پایین دستی بود که بر همین اساس مقرر شد انجمن ملی مکاتباتی با دفتر توسعه صنایع تکمیلی داشته و راهکارهای خود را به صورت کتبی به این دفتر ارسال نماید.
حل بحران پلی پروپیلنها در گرو رعایت کف عرضه
در ادامه رئیس هیات مدیره انجمن ملی درخصوص جلسه هفته گذشته با انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی در خصوص مواد اولیه پلی پروپیلنی گزارش داد.
مهمترین نکته این جلسه این بود که مقرر شده است برای تعیین و بررسی کف عرضه هر گرید، انجمن ملی نیز در جلسه با پتروشیمیها حضور داشته باشند. همچنین میزان مورد نیاز هر گرید نساجی و شیمیایی، به تفکیک استخراج شده که طبق آن، پتروشیمیها ملزم به عرضه باشند.
ثبت فاکتورهای فروش واحدها در یک سامانه دولتی
محسن صفایی، دیگر عضو هیات مدیره انجمن ملی درباره ضوابط ثبت فاکتور در سامانه تجارت برای محصولات پتروشیمی مواردی را مطرح کرد تا هیات مدیره در این باره اعلام نظر کند.
مهدی پورقاضی نایب رئیس انجمن ملی نیز با اشاره به اینکه کلیات این سامانه برای این است که شفافسازی افزایش پیدا کند، گفت: افزایش شفافیت در این مورد که محصولات، به طور رسمی فروش رفته است گام خوبی در جهت حذف دلالان است. هرکس بخواهد مواد را به صورت غیر رسمی بفروشد به مشکل برمیخورد و از این جهت، شفافیت فروش بالا میرود. یعنی اگر مواد اولیه خرید میشود، اثبات کند محصول را رسمی فروخته است.
سعید صبوری، نایب رئیس انجمن ملی نیز عنوان کرد: بسیاری از محصولات متشکل از چند نوع ماده هستند و معیار وزنی اصلا معیار دقیقی برای تخمین نیست.
علیرضا ترک در این خصوص بیان کرد: با اجرای این طرح موافقم اما ابهاماتی دارد که باید برطرف شود. دوره سه ماهه دوره کوتاهی است و دوره شش ماه مناسب تر خواهد بود. من هم موافقم که وزن معیار مناسبی نبوده و غیر قابل اجرا است. معیار فروش یعنی سود به علاوه قیمت موادی که خریداری کرده و هزینه ها، معیار مناسب تری است. در پایان هم به نظر من این سامانه مفید است اما کافی نیست. بسیاری از تولیدکننده نماها، فاکتور فروشی کرده و مواد دریافت میکنند، مواد را نیز خام فروشی میکنند. بنابراین، سامانه در کنار اضافه شدن معیار نیروی انسانی و مصرف برق معیار کاملتری است.
در پایان این موضوع مقرر شد در جلسات بعدی مفصلتر بحث شود.
رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی: درحال تجمیع اطلاعات برای نظارت بر کف عرضه ها هستیم
در این جلسه از هیات مدیره، رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی و آقای منصوری پور، نماینده این دفتر نیز حضور داشتند و مهمان انجمن ملی بودند. خانم طهماسبی و آقای منصوری پور در این جلسه برای بررسی چالشهای مهم صنعت پلاستیک از قبیل بحران پلی پروپیلن نساجی و شیمایی و سایر مشکلات تامین مواد اولیه حضور یافتند.
یکی از اصلی ترین بحثهایی که در این دیدار مطرح شد، بحث رعایت کف عرضه ها به ویژه در پلی پروپیلنها بود که در این مورد انجمن ملی مقرر شد مقدار مورد نیاز گریدهای پلی پروپیلنی را جهت نظارت بر عرضه مواد به دفتر توسعه صنایع تکمیلی برسانند.
نظارت دقیق برکف عرضه ها
رئیس هیات مدیره انجمن ملی در خصوص حضور رئیس و نماینده دفتر توسعه صنایع تکمیلی گفت: حضور و ارتباط مستمر با دفتر توسعه صنایع تکمیلی میتواند به رشد و اعتلای صنایع تکمیلی و پتروشیمیها بیانجامد. وی در ادامه ضمن ارائه گزارشی از مشکلات تامین مواد تاکید کرد: ما بایستی گریدهای مختلف را یک به یک مورد بررسی قرار داده و کف عرضه «هر گرید» را به طور کارشناسی شدهای تعیین نماییم. همچنین نظارت مستمر و دقیقی نیز بر عرضهها وجود داشته باشد. ما نیز اطلاعات مورد نیاز تولیدکنندگان و تقاضای خریداران مواد اولیه برای تعیین مقدار عرضه ها به دفتر توسعه صنایع تکمیلی و پتروشیمیها بدهیم.
آقای منصوری پور نیز ضمن تاکید بر اینکه انجمن ملی به عنوان مهمترین تشکل صنایع تکمیلی پلیمری است بیان داشت: بررسی گریدها نیازمند دریافت دیتا از انجمن ملی درخصوص مقدار نیاز صنعت است. سپس بر این اساس میتوان کف عرضه ها را بررسی نمود.
مهدی پورقاضی، بر این تاکید داشت که انجمن ملی به عنوان انجمن مادر در صنعت پلاستیک، نظر خود را همیشه طبق مشاورات و نظرخواهی از سایر تشکلهای تخصصی صنعت پلاستیک ارائه میکند. وی در ادامه توضیح داد: انجمن ملی از حذف سقف رقابت حمایت کرد چرا که دلالان در این ماجرا سود کمتری میبرند اما این منوط به رعایت دقیق کف عرضه است. چرا که قیمت تمام شده، صادرات، رقابت، قراردادهای بلندمدت و ملی، رشد خطوط تولید و... نیازمند این است که مطابق با میانگین جهانی مواد تهیه کنیم. اما عدم رعایت کف عرضه به معنای تشدید درصد رقابت و افزایش شدید قیمت ها است. این مورد صنعت را نابود میکند. خواهش ما از دفتر توسعه نظارت موشکافانه بر کف عرضه ها است.
جایگزینی خرید زماندار از پتروشیمیها به جای خرید نقدی
سعید زکایی نیز ضمن تاکید بر لزوم تجمیع اطلاعات از میزان نیاز هر گرید در داخل، عنوان کرد: نکتهای که به نظر من کمک کننده است بحث «امکان خرید زماندار» است. خرید به صورت نقدی از پتروشیمیها سبب متضرر شدن صنایع پایین دست است. چرا که این نیازمند نقدینگی واحدها بوده و در شرایط تحریمی امروز، نقدینگی پایینی در بنگاه ها وجود دارد. اکنون دیرکرد پتروشیمیها، انواع جریمههایی که واحدها برای دریافت وام میدهند و... را به این فرمول اضافه کنیم متوجه میشویم که چه رویه اشتباهی است. این رویه همچنین سبب افزایش دلالی ها در بازار آزاد میشود چرا که بنگاه ها نقدینگی پایینی دارد ولی بازاریها و دلالان پول نقد دارند. بنابراین مواد به دلالان رسیده و واحدها مجبور میشوند با دلال با هزینه بسیار بالاتری طرف حساب شوند. راهی که وجود دارد این است که یک بانک بین پتروشیمی و خریداران به عنوان میانجی انتخاب شده و اعتباری که پتروشیمیها نیاز دارند را به آن ها بدهد. به این صورت امکان خرید زماندار برای تولیدکنندگان فعال میشود.
سعید صبوری نیز پیشنهاد داد: دفتر توسعه صنایع تکمیلی به اتحادیهها، تشکلها و تعاونیها مکاتبه نماید تا میزان مصرف مواد اولیه خود را به انجمن ملی اعلام نمایند.
علی قاسمی، دیگر عضو هیات مدیره ضمن تاکید بر قراردادها و تعهدات بلندمدت واحدهای تولیدی گفت: باتوجه به شرایط کشور و نیاز تولیدکنندگان پیشبینی کنیم که در یک ماه آینده چه مقدار تقاضا وجود خواهد داشت و مطابق با آن عرضه را زودتر بالا ببریم که از بروز بحرانهای مختلف در مواد، جلوگیری کند. وقتی حتی ۱۰ روز دیرتر از نیاز بازار، مواد عرضه میشود و حتی کف عرضه هم رعایت میشود باز هم چیزی حل نمیشود. یا حداقل حل آن زمان بر شده و سودهای کلانی به جیبهای دلالان میرود.
کاظم ظهیری، بازرس و عضو هیات مدیره انجمن ملی بیان داشت: دلال در همه دنیا وجود دارد اما اینجا باید ببینیم ایراد کار کجاست که دلالان تا این اندازه نقش اساسی در قیمت ها دارند. ما به جای اینکه دلال را زیر چتر قانون قرار دهیم و سودهای پایین به آنها بدهیم، آن را خارج از قانون قرار داده ایم اما سودهای کلان هم به او میدهیم.
علی لشگری، دیگر عضو هیات مدیره انجمن نیز در خصوص عرضه قطره چکانی دی اتیل هگزانول توسط پتروشیمی اراک صحبت کرد و به این رویکرد پتروشیمیها اعتراض نمود.
خانم طهماسبی، رئيس دفتر توسعه صنایع تکمیلی نیز اذعان کرد: در خصوص تعیین کف عرضه، ما در حال تجمیع اطلاعات هستیم تا بتوانیم این مشکل را برطرف نماییم. ظرفیت تولید پتروشیمیها بالا است اما وقتی عرضه میکنند و مواد فروش نمیرود پتروشیمیها متضرر میشوند. این را نیز باید رصد کنیم که وقتی عرضه میشود چقدر به فروش میرسد و چقدر از آن در انبار پتروشیمیها باقی میماند. بنابراین باید با همکاری یکدیگر سازوکاری تعیین کنیم که هر دو طرف به تعادل رسیده و متضرر نشوند.