طبق اعلام سازمان توسعه معادن، در پی کمبود منابع مالی در اجرای طرح جامع فولاد و با به هم خوردن توازن در زنجیره ارزش فولاد، صنعت فولاد برای تأمین نیاز خود مجبور به واردات مواد اولیه خواهد بود.
بنابر گزارشی از ایمیدرو، ظرفیت تولید فولاد خام کشور در پایان سال 94 معادل 23.4 میلیون تن و در بخش محصولات فولادی 34.1 میلیون تن بوده است.
از 55 میلیون تن ظرفیت تولید فولاد در چشم انداز 1404 حدود 34 میلیون تن مصرف داخلی و مابقی یعنی 21 میلیون تن باید صادر شود.
در سال 1394 معادل 13.3 میلیون تن ظرفیت تولید کنسانتره افتتاح شد که شامل کارخانه های زرند ایرانیان، سیرجان ایرانیان، گل گهر، گوهرزمین، رودمتال، کاسپین و آینده سازان البرز هستند. این در حالی است که در مقابل، تنها یک میلیون تن گندله به ظرفیت کشور اضافه شده (چادرملو و اردکان) است.
این امر نشان از ضرورت راه اندازی کارخانه های جدید گندله سازی می دهد که این مهم در برنامه سال جاری پیش بینی شده است.
امسال طبق برنامه ریزی صورت گرفته یک طرح 5 میلیون تنی گندله در سنگان به بهره برداری خواهد رسید که بخشی از کمبود در زنجیره تولید فولاد را جبران می کند.
* چالش تأسیس
از سوی دیگر از مهمترین چالش های اجرای طرح جامع فولاد، کمبود منابع مالی است. علاوه بر این، تداوم و رشد صدور مجوز احداث واحدهای زنجیره فولاد در استانها یکی از چالش های پیش رو است به گونه ای که در سال 94 شاهد رشد 23 درصدی مجوز احداث واحدهای فولادی بودیم. در حال حاضر 179 میلیون تن مجوز تأسیس کارخانه های فولادی صادر شده است. این مجوزها در بخش گندله سازی 147 میلیون تن و در بخش تولید کنسانتره 131 میلیون تن بوده است.
این مجوزها باعث به هم خوردن توازن در زنجیره ارزش فولاد شده است. این در شرایطی است که کشور فاقد ذخایر معدنی کافی به منظور تأمین خوراک این حجم از واحدهای کنسانتره است و به نظر می رسد واحدهای جدید باید به تأمین ماده اولیه از محل واردات روی آورند.