تا ساعت ۱۴ روز گذشته نرخ خرید دلار براساس آنچه روی تابلوهای صرافیها درج شده، ۴۴۷۶ تومان و نرخ فروش آن ۴۴۸۴ تومان است. اما نرخ دلاری که تحت عنوان دلار آزاد این روزها در اختیار متقاضیان قرار میگیرد ۴۷۸۰ تومان است.
دلار روی تابلو ۴۴۷۶ تومان است؛ توی دست ۴۷۸۰ تومان. بسیاری مردم کارشان این شده از صبح خروسخوان تا بوق شب در صف صرافیهای بانکها با هدف خرید دلار ۴۴۶۷ تومانی بایستند تا در کف پیادهرو بالای ۴۷۰۰ تومان بفروشند. سودش هم بد نیست. هر ۲۰۰۰ دلار تقریبا ۶۰۰ هزار تومان سود دارد.
حالا میتوان فهمید چرا اکثر افراد در صف را شهروندان عادی تشکیل دادهاند که هیچ قصدی برای مسافرت خارج از کشور ندارند. شواهد نشان میدهد دلار قصد پایین آمدن ندارد و اقدامات پلیسی هم بینتیجه بوده است.
دلار هفتههاست که یکهتازی میکند و به مهمترین خبر اقتصادی تبدیل شده است. انگار بعضیها دوست ندارند قبول کنند که نرخ ارز جهش کرده است. بسته سهگانه ارایه کردند و با هدف کنترل نرخ ارز، سود بانکی را به ۲۰ درصد رساندند. برای فروکش کردن مقطعی قیمت، مسکن خوبی بود اما انگار دارد کمک میکند تا ارز پرش بیشتری داشته باشد؛ چرا که اقتصاددانان علت اصلی جهش دلار را سودهای موهوم بانکی و رشد
افسارگسیختهی نقدینگی از ۴۸۰ هزار میلیارد تومان به ۱۴۵۰ هزار میلیارد تومان از سال ۱۳۹۲ به بعد میدانند.
حسین عبده تبریزی میگوید: "بهدلیل همین نقدینگی است که حالا تقاضا برای ارز تا این حد افزایش یافته است. شگفتا که حالا میخواهیم با توزیع سود موهوم بیشتر، قیمت ارز را کنترل کنیم! با این خط استدلال، اگر قیمت ارز کنترل نشد، آیا باید نرخ سود سپرده را به ۲۵ و ۳۰ درصد برسانیم!؟ بهنظر میرسد جای علت و معلول را اشتباه گرفته باشیم".
دیروز هم بازار فردوسی شلوغتر از بازارهای کیف و کفش بود. زن و مرد و پیر و جوان در صف صرافیها ایستادهاند تا در این تجارت پرسود از غافله عقب نمانند. تا ساعت ۱۴ نرخ خرید دلار براساس آنچه روی تابلوهای صرافیها درج شده، ۴۴۷۶ تومان و نرخ فروش آن ۴۴۸۴ تومان است. اما نرخ دلاری که تحت عنوان دلار آزاد این روزها در اختیار متقاضیان قرار میگیرد ۴۷۸۰ تومان است.