در چند هفته گذشته،بر خلاف روند کاهشی جهانی قیمتهای محصولات پتروشیمی، قیمتهای بازار داخلی ایران به دلیل افزایش نرخ دلار نیما، شیب صعودی داشته است.
در چند هفته گذشته، روند جهانی قیمتهای محصولات پتروشیمی، در غالب گریدها کاهشی و یا ثابت بودهاند اما قیمتهای بازار داخلی ایران به دلیل افزایش نرخ دلار نیما، شیب صعودی داشته است.
این افزایش قیمتها سبب تشدید رکود دربازار مواد اولیه داخلی شده به طوری که در معاملات سه شنبه هفته گذشته حدود ۶۰ درصد عرضهها بدون مشتری باقی ماند. به همین دلیل بیم رکود تورمی در بازار محصولات پتروشیمی بسیار جدیتر از قبل شده است.
در هفتههای گذشته افزایش قیمتهای دلار نیمایی به حدی شدید بوده که دو اهرم کاهش قیمتهای جهانی و افت تقاضای بازار داخلی نتوانسته از بالا رفتن قیمت محصولات پتروشیمی جلوگیری کند.
در قیمتهای اعلامی یکشنبه نیز تنها گریدهای PET بودند که کاهش قیمت داشتند و مابقی محصولات پلیمری صعود قیمتی داشتند.
این وضعیت بسیاری از کارشناسان را به این فکر انداخته که شاید فرمول جایگزینی بتوان به جای فرمول دلار نیمایی انتخاب نمود که از افزایش صوری قیمتها جلوگیری کرد اما بیوک صحاف امین، رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک در این خصوص میگوید: کشف دلار جایگزین تقریبا ممکن نیست چرا که اولا خوراک محصولات پتروشیمی نیز با دلار نیمایی پرداخت میشود. بنابراین نمیتوان محصول نهایی را با دلار دیگری عرضه کرد. در ثانی سیاست کلی دولت،تکنرخی شدن دلاراست و تلاش میکنند دلار نیما را به دلار آزاد نزدیک سازند. به همین دلیل شاهد افزایش دلار نیمایی هستیم.
دورنمای کلی دولت این است که همه نرخهای دلار حذف شوند و یک نرخ متشکل برای ارز ایجاد شود. دلار ۴۲۰۰ تومانی هم به صورت محدود برای برخی اقلام خوراکی خاص باقی بماند. به همین دلیل قادر نخواهیم بود مسئولان را مجاب کنیم تصمیمی اتخاذ کنند که با سیاست کلی دولت در تضاد باشد.