یک اقتصاددان از ۳ عامل اصلی کاهش نرخ دلار سخن گفت و اولین عامل کاهش نرخ این ارز را افزایش میزان عرضه دلار توسط بانک مرکزی که به ۱۱ بانک دولتی ارز قابل توجهی اختصاص داده است، می داند.
دکتر جمشید پژویان، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه- گمان نمیرود اعلام خبر حکم اخلالگران ارزی و اقتصادی علت اصلی کاهش فزاینده نرخ دلار باشد. من فکر میکنم روند کاهشی موجود دلایل اقتصادی دارد.
اولین عامل کاهش نرخ دلار به علت افزایش میزان عرضه دلار توسط بانک مرکزی است که به ۱۱ بانک دولتی ارز قابل توجهی اختصاص داده است.
دومین عامل سخنانی است که آقای ظریف وزیر امور خارجه کشور مطرح کردند و عنوان داشتند که کشورهای اروپایی متعهد شدند که در صورت تحریم مجدد ایران توسط آمریکا، این تحریمها را دور خواهند زد تا ایران هم بتواند نفت خود را بفروشد و هم درآمد حاصل از فروش نفت خود را به دست آورد.
عامل دیگر میتواند اثر متقابل پیشبینی مردم از بازار باشد. همچنانی که مردم پیشبینی میکردند قیمت دلار بالا برود و به همین علت برای خرید به بازار هجوم آوردند و تقاضا را افزایش داد، اکنون هم به علت نگرانی از کاهش بیشتر نرخ دلار، به فروش دلارهای خریداری شده خود روی آوردهاند. این امر هم میتواند تاثیر قابل توجهی بر این روند نزولی نرخ دلار بگذارد.
اما اینکه گفته میشود ممکن است دستهایی باشند که با شایعه پراکنی بخواهند نرخ دلار را کاهش دهند تا مردم برای فروش دلارهای خانگی خود به بازار هجوم آوردند، زیاد با سند و مدرک و تحلیل درستی بیان نمیشود. همچنین روند کاهشی حد مشخصی دارد و عواملی که در بالا شمرده شد آنقدر قدرت ندارند که دلار را مثلا به زیر ۵۰۰۰ هزارتومان برسانند.