درحالی که کمتر از 10 روزدیگر تحریم نفت ایران به صورت رسمی از سوی دولت آمریکا شروع خواهد شد به نظر می رسد بازار نفت به سمتی می رود که انتظارات ایران برای افزایش قیمت ها وجبران کاهش صادرات از این مسیر و همچنین خرید نفت ایران از طرف چین نیز سخت شده است.
اقتصاد ایران بدون درآمدهای حاصل از صادرات نفت با سختی و دردسرهای های واقعی مواجه خواهد شد. ایران برای واردات کالاهای مورد نیاز شهروندان ، برای تامین مواد اولیه و کالاهای واسطه ای کارخانه ها و تامین منابع برای پرداخت مزد و حقوق کارمندان خودش به درآمد نفت وابستگی شدیدی دارد.
حالا و درحالی که کمتر از 10 روزدیگر تحریم نفت ایران به صورت رسمی از سوی دولت آمریکا شروع خواهد شد به نظر می رسد بازار نفت به سمتی می رود که انتظارات ایران برای افزایش قیمت ها وجبران کاهش صادرات از این مسیر و همچنین خرید نفت ایران از طرف چین نیز سخت شده است.
عربستان چه می گوید
پیشبینی میشود که میزان تقاضای جهانی برای نفت خام در سهماهه پایانی سال جاری کاهش یابد. این در حالی است که کارشناسان از افزایش تولید نفت در عربستان و عراق سخن گفتهاند. همین موضوع میتواند باعث کاهش بهای نفت خام شود.عربستان اعلام کرده است که بازارهای جهانی نفت خام در سهماهه آخر سال ۲۰۱۸ به سوی مازاد تولید نفت و عرضه بیش از تقاضای این فرآورده حرکت میکنند. موجودی نفت در کشورها در سایه افزایش تولید نفت خام هفتههای گذشته افزایش یافته و از میزان تقاضا برای نفت کاسته شده است.
به نقل از ادیب الاعمی، نماینده عربستان در اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت)، نسبت به افزایش بیش از حد عرضه نفت در بازارهای جهانی در سه ماهه پایانی سال جاری میلادی خبر داده است. نماینده عربستان در اوپک به خبرنگار رویترز گفته است که کمیته فنی مشترک کشورهای عضو و غیرعضو اوپک درباره کنترل عرضه نفت برای تثبیت بهای این فرآورده در بازارهای جهانی تصمیم گرفتهاند. بر اساس اظهارات او، تولید بیشتر نفت خام ظرف هفتههای گذشته، باعث افزایش میزان موجودی نفت کشورهای مختلف شده و همین موضوع میتواند به موازات عوامل فصلی از میزان تقاضا برای نفت خام در واپسین ماههای سال جاری میلادی بکاهد.
ادیب الاعمی گفته است که عربستان تصمیم ندارد بی حساب و کتاب نفت روانه بازار کند و این کشور تنها متناسب با نیاز خریداران و تقاضای آنها نفت تولید میکند. نماینده عربستان در اوپک گفته است که تقاضا برای نفت عربستان افزایش یافته و همین موضوع باعث افزایش تولید نفت این کشور شده است. فالح تاکید کرده است که ریاض از سلاح نفت در عرصه سیاسی استفاده نخواهد کرد و تا ۱۱ میلیون بشکه نفت در روز ظرفیت تولید دارد. وزیر انرژی سعودی تاکید دارد که ماجرای سال۱۹۷۳ و ۴ برابر شدن قیمت نفت با سیاست یکپارچه اوپک تکرار نخواهد شد.فالح، سیاست ریاض را «پمپاژ هر چه بیشتر نفت» توصیف کرد. با این سخنان بازار نفت نه تنها آرام شد، بلکه نزدیک به دو دلار از قیمت جهانی هربشکه نفت کاسته شد.
در گزارش شبکه خبری، این سخن هالیما کرافت تحلیلگر استراتژی بازار نقل شده که گفته است به نظر می رسد دولت ترامپ موضع خود در قبال ایران را نرم نکرده است، اما یک پرسش واقعی اینجا مطرح می شود: آیا کنگره آمریکا از اقدامهای عربستان سعودی در منطقه و از جمله جنگ در یمن حمایت خواهد کرد؟ آیا فروش جنگ افزار به ریاض متوقف می شود؟ آیا آمریکا به برخی کمک ها به عربستان مثل آنچه که تاکنون در جنگ یمن ارائه کرده است ادامه خواهد داد؟در ادامه گزارش به حل ناشده ماندن بحران قتل خاشقجی به دنبال سخنان روز سه شنبه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه پرداخته شده که گفته است، خاشقجی قربانی یک دسیسه از پیش طراحی شده بوده است، هرچند نامی از ولیعهد سعودی به میان نیاورد. سعودی ها تلاش دارند هر نوع اطلاع محمدبن سلمان از ماجرای مرگ روزنامه نگار را انکار کنند.
افزایش تولید نفت عراق
خبرگزاری بلومبرگ نیز با انتشار گزارشی روز پنجشنبه سوم آبان خبر از افزایش تولید و صادرات نفت عراق داد. بر اساس این خبر، عراق موفق شده است با رفع نارساییهای ناشی از جنگ و تحریمها، زیرساختهای تولید و صدور نفت خام خود را ایجاد کرده و همین امر باعث افزایش تولید و متناسب با آن افزایش صادرات نفت این کشور شده است.ثامر الغضبان، وزیر جدید نفت عراق، اعلام کرده است که عراق مایل است نقشی سازنده و موثر در سازمان اوپک ایفا کند. وزیر نفت عراق گفته است که این کشور بر آن است تا بر میزان تولید و صادرات نفت خود بیافزاید.عراق میزان تولید نفت خام خود را به چهار میلیون و ۷۸۰ هزار بشکه در روز افزایش داده است. به این ترتیب، این کشور در ماه سپتامبر موفق شده بیش از ۴ میلیون بشکه در روز صادرات نفتی داشته باشد. این بیشترین میزان صادرات نفت عراق در دو سال گذشته بوده است.
چین و نخریدن نفت ایران
منابع آگاه می گویند دولت چین دست کم به دو شرکت نفتی این کشور گفته است از خرید نفت از ایران پرهیز کنند. ایالات متحده برای اعمال دوباره تحریم های نفتی علیه تهران آماده می شود.این منابع می گویند توقف واردات «شرکت ملی پترولیوم چین» و «سینوپک» موقتی است و خرید دوباره به نتایج مذاکرات چین با آمریکا بستگی دارد. شرکت هایی که پس از ۱۳ آبان به خرید نفت خام از ایران ادامه بدهند با خطر قطع دسترسی با نظام مالی آمریکا روبرو خواهند شد.این تصمیم پیش از ملاقات شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، با پرزیدنت دونالد ترامپ در اجلاس ماه آینده «گروه ۲۰» گرفته شده و با مناقشات تجاری میان دو کشور همزمان شده است. از منظر ایران، توقف خرید «سی ان پی سی» و «سینوپک» مساوی از دست دادن بزرگترین خریداران نفتی پس از کنار رفتن ژاپن و کره جنوبی است. سخنگویان «سی ان پی سی» و «سینوپک» از اظهار نظر در این باره خودداری می کنند. رویترز پیشتر گزارش داده بود که شرکت ها برای خرید نفت از ایران در ماه نوامبر سفارشی نداده اند. هوآ چانیینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز چهارشنبه گفت: «چین از راه حل های عملی که بتواند موجب حفظ همکاری اقتصادی و تجاری عادی با ایران شود، استقبال می کند.»اقدام دولت چین در تضاد با حرکت هند قرار دارد که گفته است به خرید میزان محدودی از نفت ایران در ماه نوامبر ادامه خواهد داد. کشورها در حال مذاکره با آمریکا هستند تا از معافیت هایی از تحریم ها برخوردار شوند.روشن نیست آیا شرکت های چینی دیگر به خرید نفت از ایران ادامه می دهند یا نه.
کاهش بهای نفت در آستانه شروع تحریمها
بهای نفت خام ظرف روزهای گذشته سیری نزولی داشته است. بهای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت، پنجاه سنت کاهش یافته و به ۶۶ دلار و ۴۳ سنت رسیده است.بهای هر بشکه نفت برنت دریای شمال نیز با کاهش ۵۰ سنتی در هر بشکه به کمتر از ۷۶ دلار رسیده است. افزایش تولید نفت، کاهش تقاضا و همچنین کاهش بهای نفت خام در بازارهای جهانی، در آستانه شروع دور جدید تحریمهای ایران و از جمله تحریم نفتی این کشور، خبر خوبی برای این کشور نیست.لازم به یادآوری است که خالد فالح، وزیر نفت عربستان، بارها و از جمله روز پنجشنبه سوم آبان در یک مصاحبه تلویزیونی، تاکید کرده است که این کشور ظرفیت افزایش تولید نفت خام خود را دارد و برای جبران کاهش تزریق نفت ایران به بازارهای جهانی میتواند یک تا دو میلیون بر عرضه نفت خام خود بیافزاید.