روز گذشته مرزهای عراق به روی کامیونهای ایران که حامل کالاهای صادراتی مواد غذایی، مصالح ساختمانی، مواد پتروشیمی و...بود، بسته شد. این اتفاق همزمان با پیام برهم احمد صالح رئیسجمهوری عراق رخ داد. وی متذکر شد: ما نمیخواهیم عراق زیر بار تحریمهای امریکا علیه ایران فشاری متحمل شود.
این اتفاق همزمان با پیام برهم احمد صالح رئیسجمهوری عراق رخ داد. وی از امریکا خواست که شرایط ویژه بغداد به جهت سیاسی و اقتصادی را در رابطه با تحریمهای امریکا علیه ایران مورد توجه قرار دهد. وی متذکر شد: ما نمیخواهیم عراق زیر بار تحریمهای امریکا علیه ایران فشاری متحمل شود.
البته مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا روز جمعه اعلام کرد که بغداد میتواند واردات گاز طبیعی و انرژی از ایران را به مدت ۴۵ روز ادامه دهد آن هم تنها در صورتی که این نقل و انتقالها با دلار امریکا انجام شود.
رئیسجمهوری عراق در سفری که به کویت داشت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بغداد به دنبال برقراری روابط متعادل با همسایگان و جامعه جهانی است. ایران کشور همسایه ما است و ما علاقهمند به داشتن روابط خوب و پایدار با این کشور هستیم. وی افزود: مردم عراق همچنین خواهان تقویت روابط با کشورهای عرب حوزه خلیجفارس هستند. ما درحال میانجیگری میان ایران و امریکا نیستیم و نمیخواهیم وارد هیچ محوری شویم و منفعت ما در این است که عراق اولویت باشد.
هزاران کامیون در انتظار باز شدن قفل مرزها
این صحبتها در حالی از سوی مقام عراقی مطرح شد که بیش از هزار کامیون در انتظار باز شدن قفل مرزها هستند و دلیل اصلی این اتفاقات معلوم نیست. آنگونه که فعالان اتاق بازرگانی به ایران عنوان کردند این اتفاق دائمی نخواهد بود و بعد از چند روز مرزهای عراق به روی کالاهای ایرانی باز خواهد شد. یکی از اعضای اتاق بازرگانی که خواست نامش عنوان نشود، گفت: قطعاً عراق برای خوش آمدن امریکا به چنین اقدام ناگهانی دست زده است و قطعاً با این اتفاق میخواهد از امریکا امتیاز بگیرد. متأسفانه بسته شدن مرز بدون اطلاع قبلی به خصوص در مورد مواد غذایی و کالاهای فسادپذیر، از نظر تجارت بینالملل با چالش همراه است.
وی افزود: کامیونداران ساعتهای طولانی پشت مرز ماندهاند و معلوم نیست مجوز ورود به عراق را خواهند گرفت یا خیر.
طبق آمار ۷ ماهه تجارت ایران با عراق در سالجاری، میزان صادرات کشورمان از عدد ۵,۷ میلیارد دلار فراتر رفته است که این عدد در مقایسه با سال گذشته رشد ۵۴ درصدی را نشان میدهد. این در حالی است که سال گذشته حجم صادرات ایران به عراق بیش از ۶.۲ میلیارد دلار بوده است.
کارنامه صادراتی ایران به عراق نشان میدهد که روابط حسنهای بین دو کشور برقرار بوده است لذا بستن مرز به بهانه سیمان کردن، قطع بودن سیستم، خراب بودن دستگاههای ایکس ری و... خارج از روابط دیپلماتیک است.
تراکم شدید کامیون در مرز مهران
روز گذشته تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و عراق به عراق رفتند تا مشکل بوجود آمده را بررسی و دلیل بسته شدن مرزها را جویا شوند. اتفاقی که در چند سال همکاری مشترک دو کشور بیسابقه بوده است. تا زمان تنظیم خبر هیچ گزارش جدیدی ارسال نشده است.
یک مقام دولتی که خواست نامش عنوان نشود گفت: طبق توضیحاتی که دولت عراق داده مرز مهران به خاطر دستگاه ایکس ری که طرف عراقی نصب کرده است و اینکه کامیونها باید از آن عبور کنند و همچنین استعلامها باید از بغداد گرفته شود با مشکل مواجه شده است و اکنون در مرز مهران تراکم شدید کامیون بوجود آمده است. وی افزود: در مرز قصرشیرین هم گفته شده، کامیونداران عراقی اعتصاب کردند. به همین خاطر مرز بسته شده است. هنوز دلیل اعتصاب کامیونداران عراقی مشخص نشده است.البته برخی دیگر هم میگویند به خاطر مشکلات مرزبانی و اینکه ایران، برق گمرک عراق را به علت بدهی قطع کرده مرز بسته شده است.
سیمان کاری از سوی عراقیها صورت نمیگیرد
یک منبع مطلع در اتاق بازرگانی به ایران گفت:عراقیها تنها بهانه آوردند و نمیخواهند کالاهای ایرانی را پذیرش کنند. اگر مرز مهران به خاطر دستگاه ایکس ری بسته شده بود، حداقل یک کامیون اجازه ورود میگرفت اما از صبح روز گذشته هیچ کامیونی نتوانست از مرز عبور کند. حتی سیمان کاری از سوی دولت عراق در مرز صورت نمیگیرد.
وی تأکید کرد: دولت عراق گفته است به خاطرسیمان کاری مرز و خرابیهایی که در آن منطقه وجود دارد، از ورود کامیونها ممانعت میشود. اما یک روز پیش کامیونها بدون مشکل تردد میکردند و حال معلوم نیست که یکباره چرا سیمانهای مرز مشکل پیدا کرده است. این منبع مطلع اظهار داشت: بهطور قطع عراق به خاطر تحریم ایران تصمیم گرفت مرز را ببندد تا کشورش با چالشی مواجه نشود. رفتار کشور دوست و همسایه ما در شرایطی که اروپاییها سعی دارند در کنار ایران قرار گیرند جای سؤال دارد.
رشد صادرات به کاهش رسید
وی درباره روند صادرات به عراق گفت: زمانی که موضوع پیمان سپاری ارزی مطرح شد، صادرات ایران به عراق کاهش یافت اما با حل شدن پیمان سپاری ارزی، صادرات به عراق جهش پیدا کرد. از طرفی به خاطر کاهش ارزش ریال نسبت به دینار عراق، عراقیها به دنبال افزایش صادرات از ایران بودند.این امر میتوانست ضمن ارزآوری برای تجار کشور شرایط بسیار خوبی باشد. با رویه جدید عراقیها صادرات کاهش پیدا میکند.
دولت تازه شکل گرفته عراق، بعد از چندین سال جنگ، بازسازی اقتصاد و احیای زیر ساختها در عراق را آغاز کرده است. مقامات عراق بارها اعلام کردهاند که اقتصاد کشورشان با ایران ارتباط گستردهای دارد و تحریمهای امریکا باعث شده است که بغداد به «شرایط دشوار» برسد. اما در عین حال امریکا به همه کشورها درباره نقض تحریمهای علیه ایران هشدار داده است.
در این میان یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفته بود:حجم مبادلات اقتصادی ایران و عراق سالانه ۱۲ میلیارد دلار است که قرار بر این شده در سالجاری به ۲۰ میلیارد دلار نیز افزایش یابد. بهطور حتم تحریمها خللی در مبادلات اقتصادی و تجاری ایران و عراق ایجاد نمیکند و آینده اقتصادی دو کشور روشن است.
<همکو: اخبار و تحلیل صنعت پلیمر>
قیمت مواد اولیه پلاستیک و پلیمر، قیمت نفت و سوخت، قیمت ارز و دلار