دونالد ترامپ در ماه نوامبر یک معافیت 45 روزه به عراق برای ادامه خرید انرژی از ایران داد و حالا انتظار میرود به خاطر خطر بی ثباتی در عراق، آمریکا همچنان به این کشور اجازه معامله با ایران را بدهد.
به نقل از سی ان بی سی، متخصصان آشنا با سیاست آمریکا میگویند عراق در بحبوحه تحریمهای آمریکا علیه ایران معلق رها نمیشود. ایران تقریبا نیمی از برق این کشور را تامین میکند. دونالد ترامپ در ماه نوامبر یک معافیت 45 روزه به عراق برای ادامه خرید انرژی از ایران داد و حالا انتظار میرود به خاطر خطر بی ثباتی در عراق، آمریکا همچنان به این کشور اجازه معامله با ایران را بدهد. در مورد شرایط این مجوز هنوز تصمیم گیری نشده است. ولی این تحریم ها فوریت جدیدی برای آمریکا و عراق به وجود می آورد. چیزی که مدتهاست هر دو کشور به دنبال آن هستند : کاهش وابستگی اقتصادی عراق به تهران.
ریچارد نفیو، متخصص وزارت امور خارجه آمریکا در زمینه تحریم ها در سالهای 2013 تا 2014 گفت:« به نظر من آمریکا سعی میکند راه حلی برای عراق پیدا کند. دولت آمریکا میداند که عراق یک کشور کلیدی در رقابت بین ایران و آمریکا است». پس از صرف میلیاردها دلار برای سالها جنگ و اشغال، واشنگتن واقعا به موفقیت عراق علاقهمند است . قدرت ایران در عراق ایران سومین شریک بزرگ تجاری عراق است و سالانه حدود 12 میلیارد دلار تجارت بین مرزی با ایران دارد. این دو کشور دارای اکثریت شیعه، وابستگی قوی فرهنگی، مذهبی و جغرافیایی با هم دارند. عراق علیرغم اینکه دومین تولیدکننده بزرگ اوپک است برای 45 درصد برق پالایشگاه های گاز طبیعی خود وابسته به ایران است. تا اجرایی شدن تحریم های آمریکا این مسئله مشکل ساز نبود. بدون تمدید مدت معافیتها، عراق حدود یک سوم برق خود را از دست میدهد. این سناریو به همراه از دست دادن زیرساختها ، فعالیت های داعش و تامین ضعیف خدمات عمومی، عراق را تبدیل به یک بمب ساعتی می کند.
آیا تحریم های آمریکا برای عراق یک «برد» است؟ محند سلوم، مدیر مرکز عراقی مطالعات استراتژیک گفت:« تحریم های آمریکا علیه ایران برای عراق یک برد است. آمریکا عراق را تشویق کرده برای جبران کاهش صادرات نفت ایران، نفت کرکوک را صادر کند. در همین حین آمریکا به عراق فشار میآورد از گاز خودش به جای گاز وارداتی ایران برای راه اندازی نیروگاه های برق استفاده کند«هنوز رهبران عراق در حال بحث در مورد زمینه های حساس هستند و از عصبانی کردن ایران نگرانند و میدانند همچنان به حمایت آمریکا نیاز دارند.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق در همین ماه مخالفت خود را با تحریمهای آمریکا نشان داد و در حال مذاکره با همتایان خود در ایران برای افزایش روابط دوجانبه است. خطرات سر راه ثبات عراق مایکل روبین، یک مقام سابق پنتاگون و محقق امور عرب در موسسه سرمایهگذاری آمریکا در واشنگتن اخطار داد:« همانقدر که دولت ترامپ به کاهش تجارت با ایران علاقهمند است، حرکت با سرعت در این مسیر میتواند دوباره عراق را به شورش بکشاند».
او در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد آمریکا معافیت های خود را برای عراق تمدید کند گفت:« بله،قطعا»ً . او گفت:« حتی مخالفان ایران در دولت ترامپ هم میدانند که تحریم عراق میتواند دولت این کشور را نابود کند و در را به روی تندروی باز کند» او اضافه کرد که این معافیتها راهحلی موقتی هستند و به نظر میرسد دولت عراق باید خودش را از وابستگی به گاز ایران به خاطر امنیت ملی کشورش رها کند . بهترین کاری که واشنگتن میتواند انجام دهد موافقت با تمدید معافیت ها برای زمان طولانیتری است و در همین حین باید از توسعه بخش برق عراق حمایت کند .
<همکو: اخبار و تحلیل صنعت پلیمر>