پتروشیمی خارک پس از مجموعه پتروشیمی مرودشت، دومین پتروشیمی قدیمی کشور است و این مجتمع پتروشیمی گاز ترش ورودی به مجتمع را تصفیه و خوراک خود را تهیه و به متانول تبدیل میکند که این نشان دهنده تکمیل زنجیره ارزش در این واحد است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمي، بهزاد محمدی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی امروز (چهارشنبه، ۶ آذرماه) پس از بازدید از اسکله صادراتی تی، طرح انجیال خارک و مجتمع پتروشیمی خارک در نشستی با مدیران این شرکت پتروشیمی گفت: تکمیل زنجیره ارزش در این شرکت نشان دهنده مدیریت منسجم در این شرکت است.
وی با بیان این که اجرای طرحهای انجیال از دیدگاه جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و مشعلسوزی بسیار مهم و استراتژیک است، افزود: ان.جی.الهای ۳۱۰۰، ۳۲۰۰ و طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس از جمله طرحهای جمعآوری گازهای همراه هستند که نقش چشمگیر و بسزایی نیز در تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی دارند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با یادآوری طرح ساخت پل ارتباطی سکوی میدان نفتی فروزان به مشعل آن به طول 86 متر از سوی شرکت پتروشیمی خارک توضیح داد: اکنون در میدان فروزان روزانه ۲۲۰ میلیون فوت مکعب گاز همراه نفت استخراجی از این میدان در مشعلهای آن سوزانده میشود که با اجرای این پروژه از سوی پتروشیمی خارک، ضمن این که از سوختن این گازها جلوگیری خواهد شد، از استحصال آن در انجیال خارک، خوراک مناسبی برای این مجتمع تأمین خواهد شد.
وی همچنین ادامه داد: پس از ساخته شدن پل ارتباطی سکوی میدان نفتی فروزان به مشعل آن، گازهای همراه نفت این میدان از طریق خط لوله دریایی که پیشتر از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران ساخته شده است، از سکو به جزیره خارگ منتقل میشود تا بخشی از آن از سوی شرکت نفت فلات قاره و بخش دیگری هم بهعنوان خوراک از سوی مجتمع پتروشیمی خارگ مصرف شود.
معاون وزیر نفت افزود: پتروشیمی خارک فقط تا 90 روز پیش از بهرهبرداری از طرح انجیال خارک، میتواند از گازهای همراه نفت میدان فروزان استفاده کند.
وی افزود: پتروشیمی خارک پس از مجموعه پتروشیمی مرودشت، دومین پتروشیمی قدیمی کشور است و این مجتمع پتروشیمی گاز ترش ورودی به مجتمع را تصفیه و خوراک خود را تهیه و به متانول تبدیل میکند که این نشان دهنده تکمیل زنجیره ارزش در این واحد است.
محمدی با بیان این که ۲۷ پروژه پتروشیمی تا پایان سال ۱۴۰۰ و ۲۶ پروژه دیگر نیز تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهد رسید، بیان کرد: ۲ پروژه انجیال خارک و متانول۲ پتروشیمی خارک از جمله پروژههایی جهش سوم صنعت پتروشیمی ایران به شمار میروند که پیشبینی میشود این طرحها در سال آینده فعالسازی شوند و اجرای آنها شتاب بیشتری بگیرد.
وی یادآور شد: ظرفیت تولید محصول در صنعت پتروشیمی ایران تا پایان سال ۱۴۰۴ به بیش از ۱۳۰ میلیون تن میرسد که پروژه متانول۲ پتروشیمی خارک هم در تحقق این امر سهم دارد و اثرگذار است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تأکید بر توجه ویژه به همسانی و تکمیل زنجیره ارزش در اجرای پروژههای پتروشیمی گفت: توسعه صنعت پتروشیمی باید به شکل متوازن انجام شود.
طرح انجیال خارک با ظرفیت جمعآوری 600 میلیون فوتمکعب گازهای همراه در دست اجرا است که با راه اندازی آن از سوزانده شدن روزانه 400 میلیون فوتمکعب گازهای همراه نفت در مشعلهای میدانهای شرکت نفت فلات قاره ایران در خلیج فارس در مناطق عملیاتی خارگ و بهرگان، جلوگیری خواهد شد. این گازها پس از جمعآوری به وسیله خط لوله از دریا به واحد انجیال جزیره خارک منتقل میشوند تا نمزدایی، فشارافزایی و شیرینسازی شوند و پس از فرآورش کارخانه انجیال خارک، از آن بهعنوان خوراک پتروشیمی نیز استفاده شود.
بر اساس این گزارش ، هماکنون در مجتمع پتروشیمی خارک، سالانه یک میلیون و 135 هزار تن متانول، پروپان، بوتان، پنتان و گوگرد تولید میشود. فاز دوم متانول خارک نیز با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 450 هزار تن محصول سالهای آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.